Home Page
Home

 

Home
Nieuws !!
Foto Album
Favorieten
Contact

Welkom bij de teckelkennel "van de Boeierboefjes"

Ouders van onze puppies zijn PRA/Cat. vrij.

Voorheen hadden wij af en toe pups die in huis opgroeienden in roedelverband. Onze teckels zijn onderhand op respectabele leeftijd en zijn wat dat betreft op pensioen. Wij zijn daarom niet meer actief als fokker.

 

Ras beschrijving van uw teckel.

Teckels zijn slim en vindingrijk en zeer aanhankelijk voor hun baas. Ze zijn buitengewoon waaks en hebben een moedig en nieuwsgierig karakter. Zij lezen als het ware wat er in hun baasje omgaat, waardoor een bijzondere binding ontstaat. Teckels kunnen om hun zin door te drijven geweldig komedie spelen. Zij hebben een groot gevoel voor humor, en stellen het op prijs de lachers op hun hand te hebben. Maar ze kunnen ook snel beledigd zijn en dan kan het lang duren voor de baas weer in genade aangenomen wordt.

Van hun natuur uit, laat de teckel zich graag gelden en men moet er dus alert op zijn de baas te blijven. Geef een teckel een vinger en hij neemt de hele hand. Daarom mag u geen slaafs gehoorzaamheid van dit ras verwachten, want de teckel zal tot zijn laatste levensdag blijven proberen, het laatste woord te hebben. U kunt hem echter wel degelijk onder apèl krijgen, het duurt alleen iets langer en u zult wat meer geduld moeten hebben dan bij andere rassen het geval is. Maar u krijgt er veel liefde voor terug. Een teckel wil graag wat leren en als u dit op een speelse manier brengt zal uw hond dit graag voor u doen.

Teckels zijn jachthonden met een dikwijls felle jachtpassie en dat is tevens de oorzaak van het eigenzinnige karaktertrekje dat in iedere teckel huist. Door dit jachtinstinct hebben ze een flinke portie moed, doorzettingsvermogen en slimheid. Deze eigenschappen zijn door de eeuwen heen in het ras doorgefokt, vandaar dat de zelfstandigheid en eigen inbreng van de teckel zo dikwijls voor "eigenwijs" wordt aangezien. Ook nu nog wordt er volop met de teckel gejaagd, zowel op bovengronds, als ondergronds wild. U begrijpt daar wel uit dat u geen troetelig dameshondje in huis haalt,
maar een sterke gespierde hond met een enorm uithoudingsvermogen, en een markant karakter. Het jachtinstinct wil nog wel eens moeilijkheden opleveren, waardoor men het kan meemaken dat als de teckel een spoor heeft deze zeker zal volgen en dan niet zal luisteren als u de teckel roept. U zult dan moeten blijven wachten, tot het de teckel belieft terug te komen, wat zeker gebeurt. Straffen heeft weinig zin, want de volgende keer is de jachtpassie weer sterker dan uw straf of boze woorden. Heeft uw teckel deze passie, wat vaker voorkomt bij de ruwhaar teckel dan bij de langhaar, kunt u in beboste gebieden uw teckel beter aan de lijn houden.

Teckels kunnen heel oud worden, maar het is algemeen bekend dat de lange rug van deze hond hun kwetsbare punt is. Laat ze niet te hoog springen en geen traplopen. Zorg er voor dat uw hond niet te dik wordt, daar de rug van een slanke hond minder zwaar belast wordt dan van een dikke teckel. Dat kan moeilijkheden opleveren, daar de teckel zoals iedere werkhond een onverzadigbare eetlust heeft. U zult moeten leren daar niet aan toe te
geven, hoe aandoenlijk de hond ook naar u kijkt, waar hij erg goed in is. Wegens de kwetsbare rug is het beter de pup niet te laten optillen door kleine kinderen, spelen is uiteraard wel heel gezellig, en ook goed voor
hond en kind. Maar met beleid.

Teckels kunnen prima met soortgenoten overweg. Andere soorten en katten worden geaccepteerd, maar dit gaat beter als ze er van jongst af aan mee
opgroeien. Eigenlijk vinden ze deze dieren te min. Knaagdieren en vogels zult u achter tralies moeten houden omdat ze op het jachtinstinct van de teckel werken.

De standaard teckel die u heeft gekocht kan een gewicht krijgen variërend tussen 8 en 10 kilo. De langhaar teckel is de zachtaardigste van de drie soorten die er zijn. (Langhaar, korthaar, en ruwhaar). Ze kunnen goed met kinderen overweg, en ook tegenover vreemden stellen ze zich vriendelijk op. Door de fraaie diepglanzende beharing is dit een chique elegante hond, duidelijk de aristocraat onder de teckels.

Zij moeten regelmatig geborsteld worden en de lange haren van tijd tot tijd, goed doorgekamd met het oog op klitvorming. Als u deze informatie een beetje in uw achterhoofd houd zult u, zeker heel lang veel plezier hebben, en liefde ontvangen, van uw teckel.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 07/12/13.